Stabilisera din drönarfilm

Stabilisera din drönarfilm

Att bygga en egen drönare från scratch är kul men kräver en hel del finurligheter för att fungera bra. Dagens drönare är så bra att det egentligen inte finns någon anledning att försöka sig på att bygga en själv men det är ju så kul! Ett måste om man vill filma från en drönare i rörelse är att stabilisera kameran. Enklast är att fästa kameran i en 3-axlig gimbal.

Har man som jag en 3-d printer blir det genast mycket enklare om man vill konstruera en själv. I detta fallet hade jag en GoPro Session som jag tänkte använda och printade en anpassad hållare.

Gimbalen är av enklare modell och har fästs mellan landningsställen under drönaren. Gimbalen fungerar genom att man fäster ett 3-axligt gyro på den delen som kameran sitter. Gyrot skickar signaler till programvaran på gimbalens kort om sin position som i sin tur skickar signaler till de tre motorerna som ser till att hålla gyrot i samma position hela tiden oavsett hur själva infästningen rör sig.

När drönaren lutar åt något håll kompenserar motorerna i gimbalen så att kameran hela tiden håller sig stabil oavsätt flygläge.

Resultatet blir en jämn och fin video.

Flight controller (FC) så fungerar den

Flight controller (FC) så fungerar den

När jag började med RC flyg i slutet på nittiotalet fanns det inga flight controllers eller speciellt avancerad utrusning att bestycka flygtygen med. En enkel radiomottagare och analoga servon var det man fick nöja sig med. Drönare var det ingen som sysslade med då de utan dagens teknik hade varit helt omöjliga att flyga. Idag gör tekniken att både flygplan och drönare kan flyga utan speciellt myc…

Visa hela inlägget
JAS av golvisolering

JAS av golvisolering

Balsasträ har länge varit det materialet man har använt sig av för att bygga modeller, särskilt flygande sådana då materialet är både lätt och förhållandevis starkt. På senare år har man dock börjat använda sig av andra cellplastbaserade material. Ett billigt sätt att komma undan är att köpa golvisolering! Detta material är väldigt medgörligt och går att limma, slipa och forma, i många fall mycket…

Visa hela inlägget
Prusa mk3 3d-printer

Prusa mk3 3d-printer

När man håller på med en hobby som rc-flyg (modellflyg och racerdrönare i mitt fall) eller någon annat lite pyssligt är de väldigt behändigt med en 3-d skrivare som kan skriva ut reservdelar när det behövs, och det kommer att behövas reservdelar! I alla fall om man håller på med racerdrones. Fick en Prusa mk3 av min sambo för ett par år sedan och den har inte stått och dammat precis. Har skrivit u…

Visa hela inlägget
DJI FPV drone

DJI FPV drone

Ojojoj! Nu blir det åka av! DJI har överträffat sig själva och släppt en drönare med habegär som heter duga! När de släppte sina fristående FPV-prylar (googles version 1 tillsammans med air-uniten och kameran) var det en gamechanger för FPV flygandet. Det krävdes dock fortfarande att man byggde sin egen drönare för att sedan installera dessa prylar. Med denna produkt får man allt färdigt från star…

Visa hela inlägget
DJI mini 3

DJI mini 3

DJI Mini 3 - En liten drönare med stor kraft Drönare har blivit en alltmer populär form av teknik de senaste åren, och det finns många olika modeller att välja mellan för alla behov och preferenser. DJI Mini 3 är en ny drönare från marknadsledande DJI som erbjuder en mängd avancerade funktioner i en kompakt och portabel design. Design och byggkvalitet DJI Mini 3 är en av de minsta drönarna på mark…

Visa hela inlägget
DJI Avata

DJI Avata

DJI Avata DJI har släppt en FPV-drönare vid namn Avata, som är enkel och kul att flyga för både nybörjare och proffs. Den tar fantastiska 4K-videor och DJI har lyckats öppna upp spänningen av att flyga en FPV-drönare för en bredare publik. Avata-drönaren har ett hårt och flexibelt exoskelett som skyddar propellrarna, kameran och elektroniken. Batteriet är lätt att installera och ladda. Kameran har…

Visa hela inlägget