Servon till modellflyg

Servon till modellflyg

Servon är det som styr rodren på ett modellflygplan. Det finns en hel uppsjö av olika sorter och storlekar. De på bilden är så kallade microservon och väger något enstaka gram eller så.

De allra flesta servon fungerar genom att ett ok vrids kring en axel och på så sätt förflyttar rodret som sitter fast i servot med linor eller stötstänger. Det finns även linjära servon som alltså inte snurrar kring en axel utan fungerar i en rät linje.

Microservon passar bra till små modeller där styrkan inte är så viktig. Till större modeller använder man såklart större servon men högre kraft. Kraften mäts i kg/cm.

På enklare modeller krävs oftast bara två servon, Ett till höjdrodret och ett till skevrodren eller till sidorodret. På riktigt avancerade modeller kan antalet servon vara riktigt många beroende på hur många rörliga delar man har på modellen. En avancerad och stor modell kan till exempel ha servon till: Höjdroder, sidoroder, skevroder, flaps (bakkantsklaffar), slats (framkantsklaffar), luftbromsar, infällbara landningsställ, luckor till landningsställ, förgasare (förbränningsmotorer). Många stora modeller har dessutom två eller ännu fler servon till ett och samma roder beroende på storlek.

Litet passagerarplan av golvisolering

Litet passagerarplan av golvisolering

Detta flygplan byggdes från scratch efter enkla tvåplansritningar som jag hittade på nätet Materialet är 2mm golvisolering som är målad och klädd med plastfilm. Hittade två stycken mycket små impellerfläktar (ducted fans) som framdrivning så den är väldigt realistisk utan synlig propeller. Landning…
3-D printad spinner

3-D printad spinner

Idag fick min Prusa jobba lite igen. En liten micromodell som blivit liggandes fick en ny spinner. Helt vanligt PLA utskrivet med standardinställningar och 0,2mm lagerhöjd. Har haft en hel del olika märken av PLA men har fastnat för add:north filament som jag tycker funkar väldigt bra. Jag fick rita…
Modellflyg på olika sätt

Modellflyg på olika sätt

Modellflyg är en spännande hobby som innefattar både hantverket med att bygga sin modell och själva flygandet. skulle man inte vara intresserad av själva byggandet finns många färdiga modeller att köpa. Det finns många grenar inom modellflygning som passar alla typer av hobbyister, oavsett ålder ell…
självstabiliserande minimodell

självstabiliserande minimodell

Köpte mig en liten micromodell från E-flite! Är van vid modeller som är i alla fall minst 1,5m mellan vingspetsarna. Denna lilla modell mäter endast 523mm och väger endast 86 gram! Man kan ju lätt tänka sig att den skulle vara helt omöjlig att flyga i den allra minsta blåst. MEN nej nej, blir mycket…
Flight controller (FC) så fungerar den

Flight controller (FC) så fungerar den

När jag började med RC flyg i slutet på nittiotalet fanns det inga flight controllers eller speciellt avancerad utrusning att bestycka flygtygen med. En enkel radiomottagare och analoga servon var det man fick nöja sig med. Drönare var det ingen som sysslade med då de utan dagens teknik hade varit h…
Så väljer du rätt rc-flygplan för din erfarenhetsnivå

Så väljer du rätt rc-flygplan för din erfarenhetsnivå

Att välja rätt rc-flygplan är avgörande för hur mycket du får ut av din hobby. Beroende på din erfarenhetsnivå och hur mycket du har tränat, finns det vissa modeller som passar dig bättre än andra. Här är några faktorer att tänka på när du väljer rätt rc-flygplan. Ett träningsplan för nybörjare För …
Lär dig av en youtuber

Lär dig av en youtuber

En hobby med drönare och modellflygplan är en både teknisk, praktisk och teoretisk hobby. Man behöver ha koll på mycket inom elektronik, mekanik, aerodynamik, programmering och inte minst förstå sig på konstruktionerna man håller på med. Helt klart lär man sig allt eftersom men det finns väldigt mån…
Lär dig flyga RC på iMac med spektrum dx9

Lär dig flyga RC på iMac med spektrum dx9

Som nybörjare av modellflyg eller drönarflyg kan det vara en smart idé att investera i en simulator som man lär sig grunderna i. Till Windows-baserade datorer finns det en hel del olika att välja mellan men till Mac är utbudet inte så stort. Med det sagt så är de som finns riktigt bra så misströsta …
Sopwith pup modell

Sopwith pup modell

Sopwith pup är ett biplan (två vingar i höjdled) som flögs under första världskriget. En trevlig typ som lämpar sig bra för modellflyg. Planet på bilden är en väldigt enkel modell och styrs endast med höjd och sidoroder. Som motor används en fyrtaktsmotor som går på metanol blandat med ricinolja. Mo…
Hobbyverksamhet och 3D-skrivare

Hobbyverksamhet och 3D-skrivare

En av de mest fantastiska uppfinningarna som någonsin har skapats för hobbyister är 3D-skrivaren! Du kanske undrar vad en 3D-skrivare har att göra med drönare och modellflygplan. 3D-skrivare är en fantastisk uppfinning som låter dig skriva ut praktiskt taget vad som helst. Du behöver bara en modell …
DJI mini 3

DJI mini 3

DJI Mini 3 - En liten drönare med stor kraft Drönare har blivit en alltmer populär form av teknik de senaste åren, och det finns många olika modeller att välja mellan för alla behov och preferenser. DJI Mini 3 är en ny drönare från marknadsledande DJI som erbjuder en mängd avancerade funktioner i en…
Propellrar

Propellrar

På de allra flesta flygplan sitter det någon sorts propeller som driver flygplanet framåt, även jetmotorer har propellerliknade element (fläktar) men där har de en liten annorlunda funktion. Det finns dock jetmotorer som driver ”vanliga” propellrar där propellrarna är direktverkande i luften. Det fi…
Drönartävling i vardagssrummet

Drönartävling i vardagssrummet

Något som brukar vara väldigt populärt på fester eller middagar är att ha olika sorters lekar. En av dessa som vi brukar köra går ut på att flyga minidrönare i en bana som vi bygger upp i ett av våra rum. Det finns ganska många olika sorters drönare i denna storlek och skillnaderna är inte särskilt …
JAS av golvisolering

JAS av golvisolering

Balsasträ har länge varit det materialet man har använt sig av för att bygga modeller, särskilt flygande sådana då materialet är både lätt och förhållandevis starkt. På senare år har man dock börjat använda sig av andra cellplastbaserade material. Ett billigt sätt att komma undan är att köpa golviso…
Drönare mot RC flygplan: Vilket är bäst för nybörjaren?

Drönare mot RC flygplan: Vilket är bäst för nybörjaren?

Att flyga fjärrstyrda flygfarkoster är en rolig och ibland utmanande hobby som blivit allt populärare på senare år. Om du överväger att ta upp denna hobby kanske du undrar vilken typ av farkost som passar bäst för en nybörjare: drönare eller RC (Radio Controlled) flygplan? I detta inlägg kommer vi a…
Minidrönare, bygge del 8

Minidrönare, bygge del 8

Nu har det blivit lite ritat igen! Drönaren är så liten och Caddx-modulen äter upp all plats längst bak i ramen så det fanns inte så mycket plats kvar att placera mottagaren på. Egentligen är det ju onödigt med en mottagare då det finns en inbyggd i Caddx-modulen. Kruxet med den är att den bara fung…
Prusa mk3 3d-printer

Prusa mk3 3d-printer

När man håller på med en hobby som rc-flyg (modellflyg och racerdrönare i mitt fall) eller någon annat lite pyssligt är de väldigt behändigt med en 3-d skrivare som kan skriva ut reservdelar när det behövs, och det kommer att behövas reservdelar! I alla fall om man håller på med racerdrones. Fick en…
Mavic pro 2

Mavic pro 2

Efter att ha ägt en mavic pro platinum kunde jag inte hålla mig när DJI släppte Mavic 2 med en Hasselbladskamera med en rejält större bildsensor samt fler rörelsesensorer runt om som gör flygningen ännu mer säker. Säger bara wow. Är tveksam om man kommer vilja eller behöva uppgradera ytterligare. Bi…
Filament för 3-d utskrifter

Filament för 3-d utskrifter

Med en 3-d skrivare hemma kan man välja att skriva ut i en uppsjö olika sortera filament Några av de vanligaste är PLA, ABS, HIPS, PETG, och Nylon. Sedan finns det en del som är blandade med tex metallspån som gör dem elektriskt ledande, eller de som är blandade med träspån som gör att de får både e…
Hållare för LiPo-batteri

Hållare för LiPo-batteri

I ett av mina flygplan har jag konstruerat en 3D-printad hållare för lipo-batteriet som kan låsas steglöst i olika lägen. Detta för att lätt kunna ändra tyngdpunkten och på så sätt även flygegenskaperna. Ett väl balanserat flygplan är som lättast att flyga men i bland vill man inte ha det enkelt :) …