Robot i väntan på bättre väder

Robot i väntan på bättre väder

En litet projekt för att lära mig enkel programmering har dragit igång i väntan på att flygvädret skall bli bättre. Ett enkelt robotkit med en Arduino som hjärna.

Kitet var riktigt dåligt kvalitetsmässigt i vissa avseenden. Motorerna som kommer med har en växellåda i plast som gav med sig efter några minuters körning.

Nya motorer med växellåda i metall beställdes. Grundidén för den här roboten är att den skall kunna köra runt och undvika hinder med hjälp av en sonar som svänger fram och tillbaka. Koden är lite sisådär och har skrivits om så att roboten accelererar istället för att motorerna skall ha ett av och på läge.

En extra sonar har också installerats så att den får input från två sensorer istället för bara en. Den ena sitter fast och pekar alltid rakt fram. Den andra kan svänga fram och tillbaka och ger på så sätt roboten ögon åt både höger och vänster. När roboten närmar sig ett hinder saktar den ner för att tillslut stanna ca 10 cm framför hindret. Efter det "tittar" den över sonaren åt både höger och vänster och väljer därefter den väg som har minst hinder i vägen. Roboten svänger åt det hållet och fortsätter sedan framåt tills det uppkommer ett nytt hider.

I kitet kommer det med en batterihållare för 6st standard AA batterier. Denna byttes ut mot en hållare för två st uppladdningsbara 18650 Li-ion batterier istället.

Flight controller (FC) så fungerar den

Flight controller (FC) så fungerar den

När jag började med RC flyg i slutet på nittiotalet fanns det inga flight controllers eller speciellt avancerad utrusning att bestycka flygtygen med. En enkel radiomottagare och analoga servon var det man fick nöja sig med. Drönare var det ingen som sysslade med då de utan dagens teknik hade varit helt omöjliga att flyga.

Racerdrone för nybörjare

Racerdrone för nybörjare

Köpte mig en Eachine wizard x220 för att börja köra lite drönare på ”riktigt”. Den stora skillnaden mellan att flyga en racerdrönare och en drönare från t.ex DJI är att du bestämmer själv vilka begränsningar den skall ha genom programmering av flightconrollern. En Mavic från te.x DJI, den kan du inte flyga upp och ner. Den kommer tillbaka av sig själv om du skulle förlora kontakten. Den lutar aldrig mer än ett visst antal grader hur mycket du än drar i spakarna. Den undviker till och med objekt som är i vägen. Det gör INTE en racerdrönare, den flyger dit du styr den, punkt. Ofta rakt ner i backen. Det krävs en hel del träning för att bemästra konsten att styra en sådan här manick. Det finns som tur är en hel del olika simulatorer att ladda ner och öva på. Det rekommenderas starkt. Sedan är det väldigt bra att läsa på en hel del innan. Man kommer behöva lära sig programmet Betaflight eller Cleanflight för att programmera sin flightcontroller. Själv kollade jag mycket på youtubern Joshua Bardwell: https://www.youtube.com/user/loraan

Lipo batterier

Lipo batterier

Den vanligaste sorten av batteri som används inom drönar och flyghobby är litiumpolymerbatterier. Dessa har en hög energitäthet och kan både laddas och urladdas med hög ström. Förmågan att ladda ur är oftast mycket högre än laddningsförmågan. Det finns många olika tillverkare och här är det idé att köpa något välkänt och inte det billigaste.…

Minidrönare, bygge del 3

Minidrönare, bygge del 3

Steg 3: Löda fast kablarna som förbinder fartreglaget med flight controllern. På fartreglagets (Mamba F30 mini) sida sitter det en kontakt men på flight controllern (CLracing F4 mini) saknas det en matchande sådan så där måste kablarna lödas fast en och en.

Flight controller till racerdrönare

Flight controller till racerdrönare

Valet av flight controller till sin drönare kan var svår med alla varianter som finns på marknaden. Det finns inte så mycket rätt eller fel utan den skall passa applikationen man bygger helt enkelt. Man behöver veta sitt behov innan man skaffar sig en.

Minidrönare, bygge del 2

Minidrönare, bygge del 2

Steg 2 i bygget blev att löda dit kablarna på Caddxmodulen. Tycker det är lite knepigt att det inte finns en färdig kontakt precis som på DJIs variant så man slipper detta moment.

Transportväska för drönare

Transportväska för drönare

Att få med sig allt som behövs när man skall ut och flyga kan vara lite bökigt. Att skaffa sig en transportväska är därför något jag verkligen rekommenderar. Jag köpte en sådan som är fylld med skumplattor som man själv anpassar för innehållet. Det kan vara en god idé att i förväg planera vad som skall få plats och hur man tänkt att det skall ligga i väskan. Sedan ritar man ut på skumplasten och tar bort materialet så att innehållet passar.

Propellrar

Propellrar

På de allra flesta flygplan sitter det någon sorts propeller som driver flygplanet framåt, även jetmotorer har propellerliknade element (fläktar) men där har de en liten annorlunda funktion. Det finns dock jetmotorer som driver ”vanliga” propellrar där propellrarna är direktverkande i luften.

Flyghobby

"Flyghobby" är en spännande blogg som fokuserar på rc-flyg och drönare. Här hittar du allt du behöver veta om att bygga, flyga och underhålla din egen rc-flygplan eller drönare.

Bloggen ger dig också en inblick i de senaste tekniska innovationerna och trenderna inom rc-flyg och drönare, så att du kan hålla dig uppdaterad och förbättra dina färdigheter som pilot.

Jag delar med sig av mina personliga erfarenheter och ger dig tips och råd om hur du kan förbättra din flygfärdighet och undvika vanliga misstag. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter och de bästa platserna att flyga dina rc-flygplan och drönare på. Bloggen inkluderar också recensioner av olika rc-flygplan och drönare, vilket hjälper dig att göra det bästa valet när du köper din egen utrustning.

Sammanfattningsvis är "Flyghobby" en blogg som är perfekt för alla som är intresserade av rc-flyg och drönare. Här kan du hitta inspiration, lära dig nya färdigheter, och uppleva spänningen av att flyga dina egna rc-flygplan och drönare.