Minidrönare, bygge del 5

Minidrönare, bygge del 5

Steg 5 i bygget blev att koppla in Caddx-modulen till flight controllern (CL racing F4 mini). Denna flight controller kommer med i kitet men man kan så klart köpa lösa komponenter och välja efter egen smak. Hade jag köpt lösa delar hade jag nog valt en Diatone Mamba F722 DJI MINI. Den hade också passat med fartreglaget med en kontakt så ingen lödning hade behövts. Viktigt till denna modell är att man väljer en flight controller mini med fästhålen 20x20mm.

Som jag skrev i steg 2 kommer jag inte använda mig av DJIs sändare och kommer därför inte koppla in alla 6 kablar från Caddx-modulen utan nöjer mig med videoöverföringen.

4 kablar skall på plats enl följande:

Från Caddxmodulen:

  1. Svart: GND (jord), kopplas in på flight controllerns GND.
  2. Röd: VBAT, kopplas in på flight controllerns VBAT (7,4-26,4V)
  3. Gul: UART RX, kopplas in på flight controllerns UART TX (i detta fall TX4)
  4. Vit: UART TX, kopplas in på flightcontrollerns UART RX (i detta fall RX4)

Man får i detta fallet vara försiktig när GND och VBAT skall på plats då det redan sitter kablar från fartreglaget på dessa platser (fastlödda från undersidan). Lätt att dessa lossnar om man värmer för mycket.

Nästa steg blir att montera mottagaren någonstans,.. den har ännu inte kommit så nu blir det en paus i byggandet.

Minidrönare, bygge del 3

Minidrönare, bygge del 3

Steg 3: Löda fast kablarna som förbinder fartreglaget med flight controllern. På fartreglagets (Mamba F30 mini) sida sitter det en kontakt men på flight controllern (CLracing F4 mini) saknas det en matchande sådan så där måste kablarna lödas fast en och en.

Minidrönare, bygge del 2

Minidrönare, bygge del 2

Steg 2 i bygget blev att löda dit kablarna på Caddxmodulen. Tycker det är lite knepigt att det inte finns en färdig kontakt precis som på DJIs variant så man slipper detta moment.

Flight controller till racerdrönare

Flight controller till racerdrönare

Valet av flight controller till sin drönare kan var svår med alla varianter som finns på marknaden. Det finns inte så mycket rätt eller fel utan den skall passa applikationen man bygger helt enkelt. Man behöver veta sitt behov innan man skaffar sig en.

Flight controller (FC) så fungerar den

Flight controller (FC) så fungerar den

När jag började med RC flyg i slutet på nittiotalet fanns det inga flight controllers eller speciellt avancerad utrusning att bestycka flygtygen med. En enkel radiomottagare och analoga servon var det man fick nöja sig med. Drönare var det ingen som sysslade med då de utan dagens teknik hade varit helt omöjliga att flyga.

Transportväska för drönare

Transportväska för drönare

Att få med sig allt som behövs när man skall ut och flyga kan vara lite bökigt. Att skaffa sig en transportväska är därför något jag verkligen rekommenderar. Jag köpte en sådan som är fylld med skumplattor som man själv anpassar för innehållet. Det kan vara en god idé att i förväg planera vad som skall få plats och hur man tänkt att det skall ligga i väskan. Sedan ritar man ut på skumplasten och tar bort materialet så att innehållet passar.

Mavic pro 2

Mavic pro 2

Efter att ha ägt en mavic pro platinum kunde jag inte hålla mig när DJI släppte Mavic 2 med en Hasselbladskamera med en rejält större bildsensor samt fler rörelsesensorer runt om som gör flygningen ännu mer säker. Säger bara wow. Är tveksam om man kommer vilja eller behöva uppgradera ytterligare. Bildkvaliten är i världsklass men precis som sin föregångare så är filter ett måste. Det kan även vara lite trixigt i början att få till filmerna i efterbearbetningen beroende på vilket format man väljer att filma i. Jag filmar i D-log vilket gör att man får med ett större dynamiskt omfång men färgbilden blir platt och måste efterbearbetas.…

JAS av golvisolering

JAS av golvisolering

Balsasträ har länge varit det materialet man har använt sig av för att bygga modeller, särskilt flygande sådana då materialet är både lätt och förhållandevis starkt. På senare år har man dock börjat använda sig av andra cellplastbaserade material. Ett billigt sätt att komma undan är att köpa golvisolering! Detta material är väldigt medgörligt och går att limma, slipa och forma, i många fall mycket lättare än balsaträ.…

DJI FPV goggles, bäst på marknaden

DJI FPV goggles, bäst på marknaden

Detta headset tillhör DJIs digitala FPV system. Kvalitén är riktigt bra och det känns att de är ett par påkostade ögon. Med fyra antenner som sitter vinklade ifrån varandra lovas upp till 4km räckvidd. Längre än vad min radio klarar så det gäller att inte flyga för långt!…

Flyghobby

"Flyghobby" är en spännande blogg som fokuserar på rc-flyg och drönare. Här hittar du allt du behöver veta om att bygga, flyga och underhålla din egen rc-flygplan eller drönare.

Bloggen ger dig också en inblick i de senaste tekniska innovationerna och trenderna inom rc-flyg och drönare, så att du kan hålla dig uppdaterad och förbättra dina färdigheter som pilot.

Jag delar med sig av mina personliga erfarenheter och ger dig tips och råd om hur du kan förbättra din flygfärdighet och undvika vanliga misstag. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter och de bästa platserna att flyga dina rc-flygplan och drönare på. Bloggen inkluderar också recensioner av olika rc-flygplan och drönare, vilket hjälper dig att göra det bästa valet när du köper din egen utrustning.

Sammanfattningsvis är "Flyghobby" en blogg som är perfekt för alla som är intresserade av rc-flyg och drönare. Här kan du hitta inspiration, lära dig nya färdigheter, och uppleva spänningen av att flyga dina egna rc-flygplan och drönare.