Filament för 3-d utskrifter

Filament för 3-d utskrifter

Med en 3-d skrivare hemma kan man välja att skriva ut i en uppsjö olika sortera filament

Några av de vanligaste är PLA, ABS, HIPS, PETG, och Nylon. Sedan finns det en del som är blandade med tex metallspån som gör dem elektriskt ledande, eller de som är blandade med träspån som gör att de får både ett utseende samt materialmässiga likheter med trä.

PLA (biopolymer polylaktid): Det vanligaste materialet Lämpar sig för saker för hemmabruk. Enklare modeller, estetik före hållbarhet. Nedbrytbart och miljövänligt jämfört med andra plastmaterial. smälter vid redan 180 grader.

  • Hållfasthet 2
  • Flexibilitet 1
  • Utskriftstemp 180-220

ABS (Acrylonitrile butadiene styrene): Lämpar sig för funktionella produkter som behöver tåla lite mer. Tål att exponeras för högre värme än PLA. Ger ifrån sig giftiga gaser vid användning och kräver god ventilation. Kräver också uppvärmd platta och omgivning för att inte warpa vid printning.

  • Hållfasthet 3
  • Flexibilitet 2
  • Utskriftstemp 220-259

HIPS (High Impact Polystyrene): Används oftast som support till andra material om man har en dual-extruder printer. Liknande ABS i utskriftsinställningar. Löses upp i ”limonen”

  • Hållfasthet 3
  • Flexibilitet 1
  • Utskriftstemp 225-245

PETG (Polyethylene Terephthalate + Glykol): Samma ämne som våra vanliga PET-flaskor är gjorda av fast med tillsatsen glykol. Populärt filament. Lämpar sig för detaljer. Starkare än PLA, vattenavvisande FDA godkänt. Kräver höga utskriftstemperaturer. Inte nedbrytbart men återvinningsbart.

  • Hållfasthet 4
  • Flexibilitet 3
  • Utskriftstemp 230-250

Nylon (Polyamide eller PA): Mycket starkt filament som lämpar sig till produkter som skall utsättas för mycket stress. Ganska svårt att skriva ut med, kräver uppvärmd platta och gärna omgivning för att inte warpa sig för mycket. Behöver förvaras mycket torrt då det ör hygroskopiskt och tar upp fukt från luften väldigt lätt.

  • Hållfasthet 5
  • Flexibiliet 3
  • Utskriftstemp 245-275
Den ultimata guiden till filamentval för din 3D-printade drönare

Den ultimata guiden till filamentval för din 3D-printade drönare

I takt med att 3D-skrivarrevolutionen sveper över hobbyvärlden har möjligheterna för anpassningar och skapande av eget innehåll blivit nästintill obegränsade, speciellt inom drönarcommunityt. För de entusiaster som gärna tar kontrollen i sina egna händer är 3D-printing av drönardelar inte bara en spännande hobby; det är en konstform. Men med en sådan mångfald av filamenttyper på marknaden kan det …

Visa hela inlägget
3D-printade delar för modellflyg: En ny era av precisionsbyggande

3D-printade delar för modellflyg: En ny era av precisionsbyggande

Med framstegen inom 3D-printningsteknik öppnas en värld av möjligheter för modellflygentusiaster. I detta inlägg utforskar vi hur du kan använda 3D-printning för att skapa anpassade delar till dina modellflygplan. Varför 3D-printning? 3D-printning möjliggör snabb prototypering och produktion av komplexa delar med hög precision. Med rätt materialval kan de printade delarna till och med överträffa …

Visa hela inlägget
Prusa mk3 3d-printer

Prusa mk3 3d-printer

När man håller på med en hobby som rc-flyg (modellflyg och racerdrönare i mitt fall) eller någon annat lite pyssligt är de väldigt behändigt med en 3-d skrivare som kan skriva ut reservdelar när det behövs, och det kommer att behövas reservdelar! I alla fall om man håller på med racerdrones. Fick en Prusa mk3 av min sambo för ett par år sedan och den har inte stått och dammat precis. Har skrivit u…

Visa hela inlägget
3-D printad spinner

3-D printad spinner

Idag fick min Prusa jobba lite igen. En liten micromodell som blivit liggandes fick en ny spinner. Helt vanligt PLA utskrivet med standardinställningar och 0,2mm lagerhöjd. Har haft en hel del olika märken av PLA men har fastnat för add:north filament som jag tycker funkar väldigt bra. Jag fick rita lite och modellen blev lite snyggare :) Varför en spinner då? Jo såklart för att minska luftmotstån…

Visa hela inlägget
Allt du behöver veta om 3D-printing av drönardelar

Allt du behöver veta om 3D-printing av drönardelar

3D-printing av delar till drönare har blivit en alltmer populär hobby bland entusiaster. Inte bara kan det vara ekonomiskt fördelaktigt, men det ger också en enorm frihet att skapa anpassade delar och komponenter som kanske inte finns tillgängliga på marknaden. I detta inlägg går vi igenom allt från materialval till design och printprocessen. Varför 3D-printa drönardelar? En av de största fördelar…

Visa hela inlägget
Minska vikten och öka prestandan – lätta material för avancerad modellflygbygge

Minska vikten och öka prestandan – lätta material för avancerad modellflygbygge

Att bygga modellflygplan är inte bara en kreativ hobby utan också en vetenskap som syftar till att optimera prestanda genom noggrant utvalda material och design. Balansen mellan styrka och vikt är väsentlig för att skapa ett modellflyg som flyger länge, snabbt och stabil. I dagens inlägg ska vi titta närmare på några av de mest spännande materialen som man kan använda för att minska vikten och för…

Visa hela inlägget