DJI Avata

DJI Avata

DJI Avata DJI har släppt en FPV-drönare vid namn Avata, som är enkel och kul att flyga för både nybörjare och proffs. Den tar fantastiska 4K-videor och DJI har lyckats öppna upp spänningen av att flyga en FPV-drönare för en bredare publik.

Avata-drönaren har ett hårt och flexibelt exoskelett som skyddar propellrarna, kameran och elektroniken. Batteriet är lätt att installera och ladda. Kameran har ett vidvinkelobjektiv och kan ta 4K-video i 60 fps. Startvikten är något tunga 410g vilket gör att den kräver registrering hos transportstyrelsen.

DJI Goggles 2 som ingår i Motion Combo-lådan, är mycket mer kompakta än de tidigare versionerna och har vikbara antenner och en skärmskydd som är lättare att förvara. De levererar en fantastisk 1080p 100fps vy från kristallklara micro OLED-skärmar med justerbar skärpa. Tyvärr stödjer de inte korrigering av astigmatism men det går att få plats med glasögon också. Efter att ha provat dem känns det svårt att gå tillbaka till något under 1080p. Trots att de kan bli lite varma efter en stunds användning, är Goggles 2 en gamechanger för den som bär glasögon och flyger drönare.

Sist men inte minst hittar vi motion-fjärrkontrollen i lådan med godsaker. Vilken grej! Den här lilla kontrollen är en game changer. Designen liknar traditionella VR- eller spelkonsol-kontroller och har bekanta knappar på toppen och sidorna.

En av mina favoritfunktioner är nödbromsfunktionen. Funktionen ger dig en chans att ta ett djupt andetag, återorientera dig och, om det behövs, automatiskt flyga tillbaka drönaren till dess startplats.

Att flyga med gogglesen är en ren fröjd, kristallklar bild och användarfunktionerna är enkla att förstå sig på. Att flyga snabbt och lågt över öppna landskap är galet kul. Ett snabbt tryck på motion controllern byter från Normal till Sport-läge, och att flyga 10 cm ovanför marken i 50kmh, ja det måste testas! Jag blev lite förvånad över hur bra denna drönare klararade av att hålla så låg höjd över marken! De nedåtgående kollisionssensorerna är fantastiska - som att ha en skyddsbubbla som hindrar dig från att krascha.

Att stiga känns dock mycket långsammare än vad jag är van vid från mina andra FPV-riggar. I S-läget kändes det mer som ett smidigt flygplan i full fart. Denna drönare är fantastisk men den har en nackdel, den är väldigt HÖGLJUD.

Jämfört med DJIs övriga drönare är Avata en pansarvagn. Med sin robusta och flexibla konstruktion klarar Avata lättare krascher för att sedan fortsätta flyga. Den har också en cool ”turtle-funktion” som gör att man kan flippa drönaren på rätt köl om man skulle råka hamna uppochner på marken.

DJI hävdar att räckvidden i utomhusmiljöer utan störningar är upp till 10 km eller i USA (FCC), 2 km i Europa (EU) och slutligen 6 i Kina (SRRC). Detta kan vara sant mitt ute i ingenstans utan elledningar eller mobiltelefonmaster i sikte. Flyger man i verklig miljö så kommer man märka av störningar.

Jag tycker att Avata är en ren fröjd att flyga. Enligt min åsikt är det här den enklaste FPV-drönaren att ha med sig och snabbt få upp i luften.

Det kommer definitivt att bli min go-to-drönare om jag vill filma nära marken och få otroligt jämna och flytande inspelningar. Både S- och N-lägena är mycket roliga med rörelsekontrollen.

Drönaren är lite tung och högljudd. Jag skulle inte försöka tävla med en racingdrönare, men jag skulle absolut inte ha något emot att flyga runt en banan med den.

Avata kommer inte att ersätta min 249g-setup, men den kommer att ersätta min Cinewhoop i samma storlek. Den är mer kompakt, ger längre flygtider, är mycket roligare, är lättare att flyga och är lättare att resa med.

Om du tidigare har flugit drönare och har velat prova FPV men inte trott att du har tillräckligt med erfarenhet för det kan rekommendera den här drönaren! Den otroligt intuitiva rörelsekontrollen jämnar ut skakiga händer och ger dig möjligheten att stanna på en femöring snabbare än du hinner blinka. Med nedåtriktade sensorer och GPS gör den säker på flera sätt och sparar dig från att kollidera med marken eller driva iväg med vinden.

Du kommer lära dig att göra episka jämna filmer med Avata på nolltid!

Inlägget är sponsrat i form av provision vid köp via butikens länkar

DJI Goggles 2, ytterligare en gamechanger

DJI Goggles 2, ytterligare en gamechanger

FPV-flygning är en otroligt spännande hobby som gör det möjligt för dig att uppleva friheten och rörelsefriheten i en fågels perspektiv. Och när det gäller att uppleva FPV-flygning på högsta nivå, finns det ingen bättre utrustning än DJI Goggles 2.

Racerdrone för nybörjare

Racerdrone för nybörjare

Köpte mig en Eachine wizard x220 för att börja köra lite drönare på ”riktigt”. Den stora skillnaden mellan att flyga en racerdrönare och en drönare från t.ex DJI är att du bestämmer själv vilka begränsningar den skall ha genom programmering av flightconrollern. En Mavic från te.x DJI, den kan du inte flyga upp och ner. Den kommer tillbaka av sig själv om du skulle förlora kontakten. Den lutar aldrig mer än ett visst antal grader hur mycket du än drar i spakarna. Den undviker till och med objekt som är i vägen. Det gör INTE en racerdrönare, den flyger dit du styr den, punkt. Ofta rakt ner i backen. Det krävs en hel del träning för att bemästra konsten att styra en sådan här manick. Det finns som tur är en hel del olika simulatorer att ladda ner och öva på. Det rekommenderas starkt. Sedan är det väldigt bra att läsa på en hel del innan. Man kommer behöva lära sig programmet Betaflight eller Cleanflight för att programmera sin flightcontroller. Själv kollade jag mycket på youtubern Joshua Bardwell: https://www.youtube.com/user/loraan

Flight controller (FC) så fungerar den

Flight controller (FC) så fungerar den

När jag började med RC flyg i slutet på nittiotalet fanns det inga flight controllers eller speciellt avancerad utrusning att bestycka flygtygen med. En enkel radiomottagare och analoga servon var det man fick nöja sig med. Drönare var det ingen som sysslade med då de utan dagens teknik hade varit helt omöjliga att flyga.

DJI FPV goggles, bäst på marknaden

DJI FPV goggles, bäst på marknaden

Detta headset tillhör DJIs digitala FPV system. Kvalitén är riktigt bra och det känns att de är ett par påkostade ögon. Med fyra antenner som sitter vinklade ifrån varandra lovas upp till 4km räckvidd. Längre än vad min radio klarar så det gäller att inte flyga för långt!…

Flight controller till racerdrönare

Flight controller till racerdrönare

Valet av flight controller till sin drönare kan var svår med alla varianter som finns på marknaden. Det finns inte så mycket rätt eller fel utan den skall passa applikationen man bygger helt enkelt. Man behöver veta sitt behov innan man skaffar sig en.

Hållare för LiPo-batteri

Hållare för LiPo-batteri

I ett av mina flygplan har jag konstruerat en 3D-printad hållare för lipo-batteriet som kan låsas steglöst i olika lägen. Detta för att lätt kunna ändra tyngdpunkten och på så sätt även flygegenskaperna. Ett väl balanserat flygplan är som lättast att flyga men i bland vill man inte ha det enkelt :)

Drönartävling i vardagssrummet

Drönartävling i vardagssrummet

Något som brukar vara väldigt populärt på fester eller middagar är att ha olika sorters lekar. En av dessa som vi brukar köra går ut på att flyga minidrönare i en bana som vi bygger upp i ett av våra rum. Det finns ganska många olika sorters drönare i denna storlek och skillnaderna är inte särskilt stora. De är lätta och faktiskt ganska hållbara om man är något sådär försiktig. Extra propellrar kan dock vara bra att ha till hands.…

Flyghobby

"Flyghobby" är en spännande blogg som fokuserar på rc-flyg och drönare. Här hittar du allt du behöver veta om att bygga, flyga och underhålla din egen rc-flygplan eller drönare.

Bloggen ger dig också en inblick i de senaste tekniska innovationerna och trenderna inom rc-flyg och drönare, så att du kan hålla dig uppdaterad och förbättra dina färdigheter som pilot.

Jag delar med sig av mina personliga erfarenheter och ger dig tips och råd om hur du kan förbättra din flygfärdighet och undvika vanliga misstag. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter och de bästa platserna att flyga dina rc-flygplan och drönare på. Bloggen inkluderar också recensioner av olika rc-flygplan och drönare, vilket hjälper dig att göra det bästa valet när du köper din egen utrustning.

Sammanfattningsvis är "Flyghobby" en blogg som är perfekt för alla som är intresserade av rc-flyg och drönare. Här kan du hitta inspiration, lära dig nya färdigheter, och uppleva spänningen av att flyga dina egna rc-flygplan och drönare.