DJI Air unit och Caddx Vista 700mW hack

DJI Air unit och Caddx Vista 700mW hack

Både DJIs airunit och Caddx Vista som säljs i Europa sänder i standardläge ut signaler med en styrka av 25mW medan de som säljs i t.ex USA har en effekt på 700mW.

Varför är det då skillnad?

Jo, det har med lagar och regler att göra. Båda är förberedda för både FCC och CE läge.

  • FCC står för Federal Communications Commission och är en oberoende statlig myndighet i USA som bestämmer och reglerar användandet av radioutrustning (TV, radio, satellit).
  • CE (Conformitè Europëenne) är en Europeisk märkning på varor som säljs inom unionen. Har produkten denna märkning uppfyller den kraven som råder i EU.

I EU har man bestämt att radioutrustning för hobbyister får ha en max uteffekt på 25mW medan det i t.ex USA är tillåtet med en effekt på 700mW.

Köper man alltså en Air unit eller en Caddx Vista här i Europa är den CE märkt och har således en uteffekt på 25mW.

Kan man göra något åt detta då?

Ja det kan man men man bryter ju samtidigt mot de lagar som EU bestämt så det är inget man ska göra utan tillstånd.

I vilket fall, så här går det till :)

DJIs airunit:

  1. Ta ut micro-SD kortet ur airuniten och sätt det i en dator
  2. Skapa en textfil med siffran ett (1) i
  3. Spara filen till SD kortet och döp den till "naco" (naco.txt)
  4. Sätt tillbaka SD-kortet i Airuniten

Caddx Vista: Samma förfarande som ovan fast du kopplar in modulen direkt i datorn med en USB-C kontakt.

När detta är gjort är enheterna konfigurerade i FCC läge och går således att ställa in att sända med en effekt på upp till 700mW.

Det går att bryta lagen även i USA genom att göra på samma sätt som ovan fast döpa filen till naco_pwr.txt samt skriva pwr_2 i den. Då går det att få ända upp till 1200mW effekt.

OBS! Gör inget av ovanstående om du inte har tillstånd :)

Om man ändå råkar göra detta och vill rätta till sitt misstag gör man samma sak fast i stället för en etta (1) skriver man en trea (3) i filen. Vips så befinner man sig i europa igen.

Flight controller till racerdrönare

Flight controller till racerdrönare

Valet av flight controller till sin drönare kan var svår med alla varianter som finns på marknaden. Det finns inte så mycket rätt eller fel utan den skall passa applikationen man bygger helt enkelt. Man behöver veta sitt behov innan man skaffar sig en.

Minidrönare, bygge del 1

Minidrönare, bygge del 1

Första steget i bygget är väldigt straight forward. Delarna i titanium skruvas enkelt på plats med extremt bra passform. Den lilla gummidelen mellan de bakre titaniumdelarna kom i två varianter. En lite större som passar med Caddx vista antennen så den fick det bli.

Propellrar

Propellrar

På de allra flesta flygplan sitter det någon sorts propeller som driver flygplanet framåt, även jetmotorer har propellerliknade element (fläktar) men där har de en liten annorlunda funktion. Det finns dock jetmotorer som driver ”vanliga” propellrar där propellrarna är direktverkande i luften.

Flight controller (FC) så fungerar den

Flight controller (FC) så fungerar den

När jag började med RC flyg i slutet på nittiotalet fanns det inga flight controllers eller speciellt avancerad utrusning att bestycka flygtygen med. En enkel radiomottagare och analoga servon var det man fick nöja sig med. Drönare var det ingen som sysslade med då de utan dagens teknik hade varit helt omöjliga att flyga.

Minidrönare, bygge del 2

Minidrönare, bygge del 2

Steg 2 i bygget blev att löda dit kablarna på Caddxmodulen. Tycker det är lite knepigt att det inte finns en färdig kontakt precis som på DJIs variant så man slipper detta moment.

DJI FPV goggles, bäst på marknaden

DJI FPV goggles, bäst på marknaden

Detta headset tillhör DJIs digitala FPV system. Kvalitén är riktigt bra och det känns att de är ett par påkostade ögon. Med fyra antenner som sitter vinklade ifrån varandra lovas upp till 4km räckvidd. Längre än vad min radio klarar så det gäller att inte flyga för långt!…

Point of interest med Mavic Pro

Point of interest med Mavic Pro

Programvaran för att styra DJIs drönare är så användarvänlig den kan bli. Det finns massor av olika modes att använda sig av. Ett av dem är point of interest där man får drönaren att av sig själv hålla fokus på ett visst objekt. Man kan sedan välja med vilken hastighet och åt vilket håll drönaren skall röra sig samtidigt som objektet alltid befinner sig i mitten av bilden. När vi var i alperna tog vi liften upp till en av topparna i Saalbach och gick en av vandringslederna som går mellan topparna. På följande film är några av klippen filmade med detta mode, bland annat det där vi befinner oss högst upp på en av topparna.

Flyghobby

"Flyghobby" är en spännande blogg som fokuserar på rc-flyg och drönare. Här hittar du allt du behöver veta om att bygga, flyga och underhålla din egen rc-flygplan eller drönare.

Bloggen ger dig också en inblick i de senaste tekniska innovationerna och trenderna inom rc-flyg och drönare, så att du kan hålla dig uppdaterad och förbättra dina färdigheter som pilot.

Jag delar med sig av mina personliga erfarenheter och ger dig tips och råd om hur du kan förbättra din flygfärdighet och undvika vanliga misstag. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter och de bästa platserna att flyga dina rc-flygplan och drönare på. Bloggen inkluderar också recensioner av olika rc-flygplan och drönare, vilket hjälper dig att göra det bästa valet när du köper din egen utrustning.

Sammanfattningsvis är "Flyghobby" en blogg som är perfekt för alla som är intresserade av rc-flyg och drönare. Här kan du hitta inspiration, lära dig nya färdigheter, och uppleva spänningen av att flyga dina egna rc-flygplan och drönare.